12 -SVAMP recept

Recept på svamp

2018-11-16 11:05 #0 av: Tant Grön

Här kan ni tipsa om vad man kan göra på svamp. Jag börjar med ett recept på svampsmör, det borde väl gå att göra även på uppblött torkad svamp, tror jag: https://www.tasteline.com/recept/svart-trumpetsvampssmor/

Anmäl
2018-11-16 11:28 #1 av: JazzBass

Det där låter som en bra idé! 

Häromveckan gjorde jag en batatsoppa som jag "dekorerade" med hårdstekta trattkantareller. Blev väldigt höstigt (soppan blir ju trevligt orangegul) och gott! Blötte den torkade svampen en stund i kokhett vatten och stekte den sen. Blötläggningsspadet hällde jag ner i soppan, det måste man ju ta tillvara. Glad Till det här funkade just trattisar utmärkt tyckte jag, men kanske nån annan sort i mer finfördelad form också hade funkat lika bra. Borde bara ha stekt lite mera av den, lilltösen på två år formligen älskade den här stekta svampen. Kär

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2018-11-16 11:35 #2 av: Tant Grön

Låter gott. Lägg gärna in recept om du har. Glad

Anmäl
2018-11-16 12:01 #3 av: JazzBass

#2 - Tyvärr inte, brukar improvisera fram såna här soppor. Kom nu förresten på att jag hade i ganska mycket röda linser också. Men jag börjar alltid sånt här med mycket lök, lägger efter 10 minuter eventuellt i vitlök och andra kryddor, och fräser lite till. (Till batat funkar vitlök, spiskummin och rökt paprika utmärkt, men ska man servera en mild svamp till soppan är det bäst att vara sparsam med kryddorna). Sen i med vatten, tärnad batat, en dl torkade röda linser och så mycket buljongtärning att sältan blir rätt. Koka upp och sjud tills bataten och linserna är ordentligt mjuka. Mixa sen med stavmixer och justera smakerna med salt eller ljus soja, och/eller kanske en skvätt asiatisk fisksås (som jag ju har i nästan allt för den smakhöjande umamins skull). Lipar Lite grädde eller mjölk kan man absolut ha i soppan men man ska inte överdriva mängden då den lätt tar bort fräschören från soppan. En liten skvätt ättika, typ ett kryddmått eller två, kan också göra susen för smaken, men man måste vara väldigt noga att inte ha i för mycket (gäller oberoende vilken syra man väljer att använda). Vill man ha lite mer sötma passar det fint med lite honung eller nån tesked socker i. 

Svampen att strö över soppan var lätt; bara att blötlägga den torkade svampen (trattkantareller alltså) en stund i hett vatten, dränera, hälla spadet i soppan och steka i smör/oljeblandning på ganska hög värme tills svampen börjar få lite krispighet. Smaksätt med salt, peppar och kanske lite lök- eller vitlökspulver.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2018-11-16 13:44 #4 av: Tant Grön

Den ser väldigt god ut och fin färg, tror jag skall laga den till helgen. Tack för receptet. Glad

Anmäl
2018-11-16 14:10 #5 av: JazzBass

#4- Kul, hoppas den blir minst lika bra som min blev! Glad

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2018-11-16 14:13 #6 av: Tant Grön

Skall berätta hur den blev. Ler

Anmäl
2018-11-18 20:19 #7 av: Tant Grön

Nu har jag gjort den och den var väldigt god och fyllig. Min man gillade den också. Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.