Annons:
Etikett13-tillredning-förvaring-av-svamp
Läst 6089 ggr
Sjuttan
2017-08-16 17:48

Rensa Smörsopp?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Kan någon säga hur man rensar Smörsopp? Att man rensar bort skräp på foten är ju klart. Och man drar väl av det klibbiga "skalet"? Men sedan, äter man resten? Alltså stekt förstås. Aa.

"Jag är inte tillräckligt ung för att veta allting".
Oscar Wilde.

Annons:
tlover
2017-08-16 18:27
#1

Skär av foten i höjd med strumpan, dra av hattskinnet (enklast är om man halverar men inte helt igenom så man kan dra i svamparna istället för skinnet). Om du inte redan halverat så halverar du (minst) så att det inte är larver.

Enklast är det att rensa i skogen då den visst ska kunna färga av sig.

Förväll (utan extra vatten) och stek sen när vätskan kokat in eller torka (jag gör alltid det senare)

l'm back

Sjuttan
2017-08-16 18:29
#2

Varm tack! Sätter igång genast!

"Jag är inte tillräckligt ung för att veta allting".
Oscar Wilde.

Sjuttan
2017-08-16 20:17
#3

Fixat! Men hiskeligt kletigt! Ligger i kastrull nu. Man kör väl förvällningen tills all vätska kokat in. Tack igen för hjälpen.

"Jag är inte tillräckligt ung för att veta allting".
Oscar Wilde.

tlover
2017-08-16 20:19
#4

#3 Japp först sen kan man tillsätta fettet

l'm back

Sjuttan
2017-08-16 21:49
#5

Väntar med att steka till i morgon. Får vila i kylen över natt. Ska bli jättekul att få känna smaken.

"Jag är inte tillräckligt ung för att veta allting".
Oscar Wilde.

Tant Grön
2017-08-17 11:19
#6

Jag brukar ta bort porlagret som är under också. 

Smörsopp är väldigt god och en bra blandsvamp. God i paj….🤤

Annons:
Sarafiaklara
2017-08-17 19:55
#7

Jag brukar ta bort hatthuden och porlagret om det blivit gult. Jag skär inte bort foten om den ser bra ut. Sen delar jag svamparna i bitar och steker dem.

Sjuttan
2017-08-17 22:14
#8

Aha #6 o #7. Tack för även era tips.

"Jag är inte tillräckligt ung för att veta allting".
Oscar Wilde.

unbreakable8
2017-09-11 08:01
#9

Mums, smörsopp är min favorit, liksom karlJohan . En delikatess tycker jag.  Har själv hittat lite i år.

Upp till toppen
Annons: