2010-08-09 13:07 #0 av: [marion69]

Här nedan följer en lista över vår godaste delikatesser i skogen.

Förutom alla kantarellsorter så finns det många andra trestjärniga delikatesser i skogen. Här följer bild och text som beskriver de goda svamparna.

 

Mandelkremla

Mandelkremla

Hatten är rundad, sedan välvd till utbredd med fördjupad mitten och 6-12cm bred. Den variera till färgen och kan vara mörkt chokladbrun, ljusbrun till gulbrun liksom brunviolett eller rödviolett.

Hatthuden är slät, klibbig i fuktigt väder och är lätt avdragbar i kanterna.Skivorna är först vitaktiga men blir sedan ockragula och påfallande tjocka och glesa. De är spröda och faller sönder likt mandelspån vid beröring.

Lukten är angenäm och smaken är av mild nöt/mandelaktig smak.Växer juli-oktober nära gran ochkalkrika barr- och blandskogar.

 

 

Stolt fjällskivling

Stolt fjällskivling

Denna är en av våra största skivsvampar. Hatten är först äggrund och blir sedan klocklik till välvd med puckel. Hattens bredd är 15-40cm.

Den tjocka hatthuden spricker upp i stora bruan fjäll. Skivorna är vita, höga och täta.

Foten blir 15-40cm hög. Den är ihålig och styv och har klubblikt rundad bas. Ovanför ringen är foten blekbrun och slät. Lukt och smak är mandellika.

 

 

Vårmusseron

Vårmusseron

Hatten är först kullrig, sedan välvd med länge inrullad kant och 5-12cm bred. Den är gräddvit, torr och vanligen skiftande i rosa eller grågult. Hatten får ofta en hovlik form. Skivorna är vita, urnupna och täta.

Lukten är stark och påminner och nymalet mjöl.

Den växer under Maj-juni när hägg, slån och gullviva blommar i kalkrika marker, beteshagar, gräsmattor, trädgårdar och lövlundar.

Sotvaxskivling

PICT0048.JPG

Hatten är länge välvd med trubbig puckel, sedan utbredd med nedsänkt mitt. Skivorna är tjocka, glesa, bukiga och löper långt ned på foten. Dom är vita till pärlgrå och skiftar ibland i blått. Närmast skivorna och vid basen är den vanligen vitaktig.

Köttet är vitt, mjukt och skört. Lukten är sammansatt av honung, örtkryddor och blommor. Smaken är mild.

Växer september till oktober i mossig eller lavklädd, gärna bergig eller blockrik barrskog med både gran och tall.

 

 

Karljohan

karljohan

Kallas även stensopp. Hatten är först kullrig med inböjd kant, men blir efter hand mjukt välvd till nästan utbredd. Den är köttig, svagt klibbig i väta, något glänsande i torka. Färgen varierar från ljust nötbrun till chokladbrun eller svartbrun.

Rörlagret är först blekvitt och fast, sedan gult till gulgrönt, pösigt och poröst och lätt att lossa från hatten. Foten är äggrund eller päronformad.

KAN FÖRVÄXLAS med den oätliga och beska svampen GALLSOPP som har upptill ett mörkare, grovmaskigt ådernät på ljusare botten.

gallsopp Gallsopp

Köttet hos karljohan är i hatt och fot oföränderligt vitt-violettbrunt omedelbart under hatthuden. Lukten är angenäm och nötlik. Den växer juli-oktober i löv- och barrskog.

Det finns även finluden stensopp som är trestjärnig och ser nästan exakt likadan ut. Kopparröd stensopp är också en delikatess. Sammetssopp och Brunsopp är också goda svampar.

 

Blomkålssvamp

Blomkålssvamp

Fruktkroppen kan bli stor och väger ibland mer flera kilo. Färgen först blekt vitgul, sedan allt gulare för att senare anta en brungulton. Köttet är ljust och elakstiskt och brosklikt.

Lukten är angenäm, aromatiskt men något särpräglad och påminner om  tallbarrsolja. Smaken är mild. Denna svamp är populär att friteras.

Växer augusti- oktober i våra tallskogar vid foten av tallarnas stammar eller stubbar och parasiterar på rötterna.

 

Smörsopp

Smörsopp

Smörsopp eller smörsvamp. Oerhört god matsvamp med mild och angenäm lukt och smak.

Hatten är först halvklotlik och sedan välvd. Färgen är choklad- till kastanjebrun men ibland även ljust gulbrun.

Hatthuden är slemmig i väta, glänsande i torrt väder. Rören är blekt gula till mättat gula och har runda mynningar. Det är viktigt att flå av den sega hatten innan svampen anrättas.

Växer under juli-oktober vid tall, helst sandiga marker.

Grynsopp är snarlik, och även den en läcker matsvamp. Avlägsna hatthuden.