Annons:
Etikettovanliga-svampar
Läst 13598 ggr
[marion69]
8/11/10, 5:56 PM

En doldis i skogen

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Är rökslöjskivlingen.Inte alla känner till den, men den smakar lika gott som stolt fjällskivling!

013-12_rokslojskivling.JPG

Det finns en delikat doldis i skogsmarkerna: rökslöjskivlingen.

Det relativt nya namnet syftar på att skivorna på hattens undersida rätt snart utvecklar en grå, rökaktig färg, ibland med en lätt lila ton.

I övrigt känner man igen den på att den växer i knippen nära fallna stammar eller stubbar av barrträd, att hatten och foten är gul till gulbrun och att hatten, som kan vara välvd eller rak, har ett något mörkare parti i centrum.

Själva köttet är gulvitt och om man smakar på det rått känner man en smak av ärtskida eller ärter.

När den tillagas utvecklas en mer buljongaktig och fyllig smak som påminner väldigt mycket om stolt fjällskivling. Rökslöjskivlingen tillhör definitivt de svampar som kan lagas till med bara lite smör och salt. Men den blir också god om man tillför grädde, senap, örter eller lök.

Använd först och främst hatten som är mjuk och fin, i andra hand överdelen av foten, och hela foten bara när denna fortfarande är någorlunda ljus. Foten, särskilt nederdelen, blir mer och mer träig med åldern.

Rökslöjskivlingen växer i hela landet från september till november. Den kan förväxlas med svavelgul slöjskivling, som misstänks vara svagt giftig, men den har en skarp smak när man provsmakar, växer nära lövträdsstubbar och har en mycket intensivare gul färg. En annan förväxlingssvamp är gul flamskivling som inte är giftig, men inte heller god.

RECEPT

INGREDIENSER
Portioner: 4

Tid: 60 minuter

500 g kassler

stuvning:
1 l rökslöjskivling eller annan
färsk skogssvamp
½ l vatten + ½ tsk salt
2 msk smör
1 msk vetemjöl
2 tsk japansk soja
1 dl grädde
1 dl standardmjölk
2 msk finhackad persilja
1 msk finhackad gräslök
salt efter smak
svartpeppar ur kvarn
eventuellt 1 dl riven präst- eller sveciaost

1. Rensa svampen och lossa hattarna från fötterna och lägg dem i varsin hög.

2. Koka upp vatten och salt och sjud svampfötterna under lock i 20 minuter.

3. Tag av locket på kastrullen och låt vätskan koka bort, det tar mellan 5 och 10 minuter.

4. När allt vätska är borta, lägg i smöret och fräs fötterna i ett par minuter under omrörning. Lägg i svamphattarna och låt alltsammans fräsa ytterligare någon minut.

5. Häll på grädde och mjölk, rör om och låt sjuda tills stuvningen tjocknar. Tillsätt persilja och gräslök och smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.

6. Sätt ugnen på 250 grader. Skär kasslern i skivor (1/2 cm tjocka).

7. Smörj en ugnssäker form med lite smör. Lägg ut kasslerskivorna omlott och täck dem med stuvningen. Strö eventuellt över lite ost.

8. Gratinera i ugn i 5 minuter. Servera med kokt potatis och grönsallad.

Annons:
vimes
8/11/10, 8:08 PM
#1

Oh! Den här svampen har jag sett i skogarna flera gånger och tyckt sett god ut, men inte vågat plocka för att jag inte haft någon aning om vad det är. Kul!

korseett
8/11/10, 10:37 PM
#2

jag funderar på om jag inte sett den här också. Ska hålla utkik

MaMaMade
8/12/10, 9:36 PM
#3

Hm, påminner om en koloni jag såg en stubbe nu ikväll. Får ta en prommis tillbaka dit efter jobbet imorgon o kolla närmare. Tar med kameran så jag kan fota på plats!

Upp till toppen
Annons: