Annons:
Etikettovanliga-svampar
Läst 23183 ggr
[marion69]
8/4/10, 2:49 PM

Ostronskivling

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

För många svampplockare är ostronskivling en delikatess

1000968-xJiYU.jpg

Ostronskivlingar, eller ostronmusslingar som de kallas när de växer vilda, är stora och köttiga hattsvampar med kort fot.

På undersidan av hatten finns rikligt med längsgående lameller och mellan dem bildas färglösa sporer. Själva hatten liknar i formen en mussla, den är öppen och kanterna bör vara böjda nedåt.

Ostronskivlingen har kraftigare svampsmak än champinjonen. Den har fast, matigt kött. Hela svampen är ätlig. Roten putsas och svampen borstas eller sköljs under rinnande vatten.

Ostronmusslingen bosätter sig helst på lövträd och finns i hela Sverige, även om den är sällsynt längst i norr.
En god matsvamp utan farliga dubbelgångare. Foten är dock lite seg och bör därför hackas i mindre bitar eller kastas. Svampen går utmärkt att torka.

Användning: Ostronskivling används som annan svamp, stekt till kötträtter eller vegetariska rätter.

Förvaring: Ostronskivling bör förvaras i 0-4 °C. Bäst förvaras den vid 0°C och 85-90% relativ fuktighet, då håller den cirka 2 veckor.

Känslighet: Ostronskivlingar är känsliga för värme och uttorkning, men inte känsliga för etylen eller kylskador. Producerar inte etylen.

Paj med ostronskivling och kassler

Pajskal:

2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl grahamsmjöl
125 g smör
en gnutta salt
1-2 msk vatten

Fyllning:
ca 300 g ostronskivling
1 liten purjolök
1 liten röd paprika
2-3 hg kassler
2-3 dl riven ost

Äggsmet:
3 ägg
3 dl mjölk
1 tsk salt
lite svartpeppar

Hacka samman matfett, mjöl och salt. Tillsätt vattnet och arbeta ihop degen. Låt vila
ca 15 minuter.
Klä en smord pajform med degen (kavla eller "tumma" ut degen. Förgrädda pajskalet i 200 grader ca 10 minuter.

Ostronskivlingen hackas och brynes så den får fin färg.
Purjolök och paprika sköljes och skäres i bitar. Koka 3-4 minuter i lätt saltat vatten. Låt rinna av.
Kasslern skäres i bitar eller strimlor.
Lägg kött, grönsakerna och den rivna osten ovanpå pajdegen och häll på äggsmeten.

Grädda på nedersta falsen i ugnen tills äggsmeten stelnat och pajen fått fin färg, ca 35-40 minuter, 200 grader.

Servera med en fräsch grönsallad.

Annons:
Upp till toppen
Annons: