Annons:
Etikettsvamputrustning
Läst 32870 ggr
[marion69]
8/9/10, 1:45 PM

Att plocka rätt

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Som nybörjare eller om du plockar då och då för nöjes skull och inte har så stor erfarenhet av att plocka svamp, ja då kan det vara nyttigt för dig att läsa denna artikel.

Plocka svampen i en svampkorg

En bra svampkorg är både plockarens och svamparnas bästa vän, Den är lätt att ställa ifrån sig och att bära. Den ger dom vattentäta svamparna god luftning.

I plast- eller papperskassar pressas svamparna samman och kan snabbt angripas av mögel och bakterier och blir då oätliga. Papperskassar blir snabbt genomfuktiga och går sönder.

Ta med dig en korg och eventuellt några örngott/tygkassar ifall du hittar mycket svamp.

Svampkniv

Ha med dig en svampkniv. Eventuellt en sådan med borste på, den är praktiskt, men inte nödvändig.

Ta också med dig en bra svampbok med foton. Glöm inte karta och kompass ifall du är ute på okända marker. En fin matsäck och lite kaffe förhöjer utflyktens fina känsla.

PICT0065.JPG

Stenmurkla= giftig/dödlig

Hur plockar jag svampen?

Vricka lite på svampen och vrid upp den.

Skär inte av svampens fot! Det är angeläget att få med hela svampen, så att alla kännetecken finns med. Några av våra giftigaste svamparter har en slida som sitter djupt i marken. Dessa kännetecken försvinner om du skär av svampens fot med kniv.

Plocka svampen en och en, och inte klumpvis, annars kan lätt någon giftig svampart slinka med.

Äldre, mjuka exemplar är ofta angripna av parasitsvampar eller insektslarver och kan orsaka magåkommor.

Försök att hela tiden lära in några nya arter- inte minst bland dom giftiga. Jämför matsvampar med förväxlingssvampar.

Soppar, såsom KarlJohan, strävsopp och smörsopp är lätta att identifiera.

Men undvik soppar med rödaktiga rör på undersidan av hatten, liksom de skarpsmakande arterna gallsopp och pepparsopp.

I övrigt går alla andra soppar att äta.

Hur bestämmer jag en svamp? 10 viktiga råd.

1. Se till att få med hela svampen så att alla kännetecken, som tex slida (strumpa) vid fotbasen följer med.

2. Vänd alltid på svampen och studera hattens undersida.

Om den har åsar eller rynkor som kantareller så kan man jämföra direkt med bilderna och beskrivningarna i svampboken.

Har den taggar så hör den till taggsvamp.

Har den rör kan den vara en sopp eller en ticka.

Har den skivor, så kan den tillhöra många olika grupper såsom kremlor, riskor, musseroner, fjällskivlingar, flugsvampar, champinjoner, eller spindelskivlingar.

3. Iaktta svampens färg, storlek och form.

4. Registrera om svampen har en ring eller slida, fjäll, eller spindelvävslika trådar på hatt eller fot.

5.Var uppmärksam på om svampens kött ändrar färg vid snitt, beröring eller om det sipprar fram någon saft som hos riskor.

6. känn efter om svampen har någon speciell lukt. Känns bäst under hatten. Smaka gärna på svampen. Är den mild eller skarp? Tugga en stund, men spotta ut ordenligt efteråt.

7. Notera svampens växtplats.

8. Notera även svampens växtsätt. Svampar kan växa i tuvor, täta grupper eller ensamma i kroklinjer eller i ringar, på träd, stubbar eller rötter.

9.Undvik vita eller gröna svampar med vita skivor som hos giftiga flugsvampar, och bruna svampar med bruna skivor som hos giftiga spindelskivlingar.

10. Ät aldrig en svamp som du inte är 100% säker på.

Annons:
Linnea
7/27/11, 12:58 PM
#1

Jag kom just på en sak.. Man får ju inte bära kniv på allmän plats om man inte är arbetsklädd (med den typen av arbetskläder som "kräver" kniv, typ elektriker). Hur är det med svampkniven egentligen?

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

[marion69]
7/27/11, 1:46 PM
#2

Linnea, har själv funderat på det. Men jag tror att får ha en liten fickkniv (finns bestämda mått) och svampkniv är ju inte så himla vass. Det vore konstigt om det var olagligt

Bjornen
8/3/11, 8:33 PM
#3

Normalt får man ha kniv på allmän plats om man har skäl för det. Men att bära vassa slidknivar på stan bör nog undvikas. De flesta som blir anklagade för att bära kniv är personer som är kända av polisen.

Ett tillägg till anvisningarna är att man bör undvika att plocka enstaka svampar som är onormalt växt. Det är större risk att någon särskild karaktär kan saknas på onormala exemplar.

yvonnel
1/1/12, 1:26 PM
#4

#3

Jag saknar min svampkniv, hade en NilsJohan med borste, den var så bra utformad och alldeles lagom stor. Plötsligt var den bara borta, haft den i mer än 20 år, finns inte kvar i affärerna samma, utan bara knasiga, och ganska dyra som jag upplever som klumpiga och svårjobbade.

tlover
8/21/14, 8:40 AM
#5

gammal tråd men

#1 Har man skäl till att bära kniv (tex man ska ut och fiska) så får man bära kniv, problemet med vissa slags knivar blir ju snarare att övertyga polisen om att man faktiskt har skäl (så en svampkniv är nog inte så farlig särskilt om man tex har en svampkorg med också eller så).

Man har också rätt att bära en kniv med ett knivblad på 7 cm (min svampkniv är 5½cm) så länge man inte har uppsåt att använda det i ett brott.

Men det där med uppsåt gör det ju lite knivigt (he he) också, gillar inte polisen just dig kan polisen påstå att du hade uppsåt att råna nån med din svampkniv eller liknande.

Min mamma brukar alltid ha med sig sin svampkniv i bilen den här tiden på året men eftersom hon är ungefär världens snällaste och hör till övre medelåldern och är kvinna så skulle nog inte polisen gripa henne. Skulle några killar i byn (ca 20 år)  som jag känner till som är dömda för smitning hos polisen och mycket annat bära på svampkniv skulle nog polisen inte vara lika förlåtande,

l'm back

[Forest]
10/20/14, 9:53 PM
#6

Jag har två gamla svampböcker med bilder som jag fick efter min mamma, jag plockar bara svamp jag är 100% säker på vad det är, min man dok tror jag plockar giftiga svampar så han vågar inte äta min svamp. Har plockat svamp sen jag var 9 år själv med barndomshunden bedvid min sida om jag gick vilse så hitta han hem till mamma :)

Har ni bra tips på bra svampbok som är ganska vanlig som bokhandeln har ofta hemma tänkte önska mig en ny i julklapp :D

Annons:
TinaNordberg
10/21/14, 10:45 AM
#7

Jag tycker arr : Svampar, em fälthandbok med Ryman/Holmåsen är en verkligen bra svampbok. Den tar upp massor inte bara matsvamp.

Tina Nordberg medarbetare:

 Fågelskådning i fokus

 Svamp i fokus

[Forest]
10/23/14, 10:31 AM
#8

7 tackar ska ta och spana in den och är den bra så läggs den på min önskelista 😃

Upp till toppen
Annons: