Den gula kantarellen
Vanlig kantarell är nog den svampart som de allra flesta känner igen. Den är vanlig i svenska skogar och på många andra håll i Europa.
(Bilden är gratis från www.webbild.com)
Kantarellen är oftast kraftigt gul och har en trattformad, lite ojämn hatt vars lameller löper ner på foten. Kantarellens skivor går långt ner på foten.
Det finns flera olika kantarellarter; de mest kända, ätliga kantarellerna är vanlig kantarell, blek kantarell, trattkantarell och rödgul trumpetsvamp.
Den gula och blekgula kantarellen kan man hitta i skog och mark i Sverige redan under juli månad, medan rödgul trumpetsvamp och trattkantareller är höstsvampar man på många håll kan plocka ända in i oktober månad.
Kantareller har en kraftig smak. Kantareller som säljs i handeln är antingen plockade i Sverige eller i övriga Europa och USA.
Kantareller som är importerade från Östeuropa, till exempel Polen, bör hanteras med viss försiktighet. En parasitisk mask, rävens dvärgbandmask, förekommer i flera östeuropeiska länder. Maskens mycket små ägg kan finnas på kantarellerna. Äggen kan kläckas i magen och ge upphov till mycket svårbehandlade sjukdomstillstånd. Kokas eller steks kantarellerna dör äggen.
Näringsvärde per 100 g färsk svamp:
fibrer - 2,3 g
energi - 108 kJ/26 kcal
protein - 1,5 g
kolhydrat - 2,7 g
fett - 0,5 g
C-vitamin - 10 mg
järn - 0,9 mg
kalium - 450 mg
vatten - 92 g
Användning: Används som annan svamp, brynt eller stuvad. Ofta räcker det med att borsta kantarellerna rena. I annat fall kan de sköljas under rinnande vatten.
Förvaring: Kantareller bör förvaras i 0-4 °C. Bäst förvaras de vid 0-1°C och 85-90 % relativ fuktighet, hållbarheten är då cirka 2 veckor.
Känslighet: Kantareller är känsliga för värme och uttorkning, men inte känsliga för etylen eller kylskador. Producerar inte etylen.
Källa: http://www.livsmedelssverige.se/hem/fakta-om-mat/370-kantarell.html
ÖVRIGA KANTARELLER
Trattkantarell
Rödgul trumpetsvamp
Svart trumpetsvamp
Blek kantarell
Jag gissar att sista bilden har fått fel text.
Eller så har sista texten fått fel bild
Tina Nordberg medarbetare:
Fågelskådning i fokus
Svamp i fokus
Skulle vilja tillägga att trattkantareller kan plockas ända in i december om hösten är mild. De tål utan vidare ett par frostnätter.
Själv plockade jag de sista trattkantarellerna förra hösten den 14 november. Vi fick runt 35 liter eller så.
Har plockat både kantarell 2 st och trattkantareller nyårsaftonen 2007.
Tina Nordberg medarbetare:
Fågelskådning i fokus
Svamp i fokus
Har också plockat trattkantareller på nyårsafton. Tror det var 2008. Kändes ju lite konstig att sitta och rensa svamp så sent.
/ Maria. med-arbetare på Sommar
Jag är lite nojig när det gäller svamp. Eftersom jag bor i Norrlands inland är jag inte van att varken plocka eller se Kantareller ute i skog och mark.
Igår var jag ute vid kusten och fann dessa små "godingar". Innan jag törs äta dem måste jag ändå fråga er som kan sånt här. Är det här Kantareller?
Jajjamen, det är gula kantareller.
#9 Tack! Då ska jag göra mig en god stuvning och torka resten. Fann ca 3 liter.
Gula kantareller både luktar o smakar speciellt o så ska de ha åsar som går ner på foten o inte ha skivor. Lätta! Vilken lyllos du är! Ramlar du över hinkvis så kommer jag ner med lite älgkött o gör ett byte…om du äter kött, kommer inte ihåg! Jag är desperat efter gulingar men vägrar köpa i affären…född tjurig!
#11 MaMaMade
var bor du som är beredd att byta älgkött mot kantareller?
Jag hittar bra med kantareller, men någon jädrans älg får jag inte fatt.
Har jag en chans att få säga "bytt e bytt"?
Tina Nordberg medarbetare:
Fågelskådning i fokus
Svamp i fokus
#11 MaMaMade
var bor du som är beredd att byta älgkött mot kantareller?
Jag hittar bra med kantareller, men någon jädrans älg får jag inte fatt.
Har jag en chans att få säga "bytt e bytt"?
Tina Nordberg medarbetare:
Fågelskådning i fokus
Svamp i fokus
Västerbotten…o är inte på väg söderut sas! (Har inte så många kg att undvara men ngn bit kan alltid offras…)
Västerbotten är ju inte nästgårds precis. Inte en tur man sticker iväg för lite kantaeller bara.
Tina Nordberg medarbetare:
Fågelskådning i fokus
Svamp i fokus
Nä…känner mig lätt "isolerad" emellanåt!
Gott med älgkött :
Ja, suck ryyyyyyyyyyyyysligt gott.
Tina Nordberg medarbetare:
Fågelskådning i fokus
Svamp i fokus
Jag brukar skilja på tre olika underarter av vanlig kantarell.
Björkvarianten som är beroende av björk och kanske även andra lövträd. Hos mig har jag inte sett dem vid andra lövträd än björk. Det brukar finnas rikligt av dem i en ringformig yta med små och medelstora svampar. Oftast ger de skörd under lång tid med nya fruktkroppar om inte det är alltför torrt.
Granvarianten som växer vid granar och på mera skuggiga och ev. något fuktigare mark. Mera enstaka stora blekare svampar och är minst vanlig.
Tallvarianten på torra tallmarker ofta tillsammans med islandslav och gärna i stigar. Mindre grupper med oftast mindre svampar som oftast har en skarpare gul färg.
Möjligen beror färgen på hur mycket ljus de får. Ju soligare dessto starkare färg.
Normalt brukar jag känna på lukten var kantarellerna finns innan ögonen får syn på dem. Ibland har jag till och med känt lukten på var de funnits fast någon annan har hunnit före mig.
snart är det tid för den första här i skåne.smile
blir en tur i skogen till helgen men måste vara förtidigt ?
tack för den här info
det sista känner man igen att känna lukten smile
Det har ju regnat lite mera nu, så man får hoppas att det poppar upp något snart