Vanliga svampar

Svampar i matbutikerna

2010-08-04 17:22 #0 av: [marion69]

Nu finns det bara svampar i mataffären. Här kan du läsa om några. Shiitake svampar anses ha medicinska egenskaper. I Asien har de ätits för att förebygga infektionssjukdomar.

portobello.jpg

Portabella


Portabella kommer ursprungligen från Italien men har börjat odlas i Sverige. Den är egentligen en fullt utvuxen kastanjchampinjon, ca 10-12 cm i diameter. Den längre växttiden gör att den har en mer fyllig och aromatisk smak.

Namnet betyder ungefär "bär skönhet". Köttet är fast och torrt och förlorar inte lika mycket vätska vid tillagning som t ex champinjonen. Den äts tillagad, inte rå, i t ex såser, stuvningar, pastarätter eller fylld och gratinerad i ugnen.

Förvaras i papperspåse i kylskåp. Den kan naturligtvis även skäras upp och stekas och grillas som svamp. Den är perfekt i sallad och kan också friteras eller fyllas med till exempel fetaost eller tomatconcassé.

 

 

 

 

Shiitake.jpg

 

Shiitake

Shiitake svampar används både färska och torkade. Många asiater föredrar de torkade som är mer aromatiska. Torkningen i solen bryter ner proteinen till aminosyror och frigör smakämnena. Svamparna som är mycket proteinrika används ofta i soppor och vegetariska recept.

På senare tid har de blivit populära i väst.  Odling finns även i Sverige - i en före detta järngruva i Kiruna. De torkade som är importerade från länder i Asien, finns att köpa i asiatiska mataffärer där de säljs i relativt stora förpackningar. Dela upp dem i mindre paket och förvara dem i frysen. Torkade shiitake måste blötläggas en halvtimme i varmt vatten innan de används. Då blir hatten mjuk och len. Foten förblir hård och används normalt inte.

Shiitake svampar anses ha medicinska egenskaper. I Asien har de ätits för att förebygga infektionssjukdomar. I Japan har shiitake extrakt använts som komplement till cancerbehandlingar. Japanska forskare har också konstaterat att shiitake rensar bort kolesterol från kroppen och är också blodtryckssänkande.

Källa: http://omasien.com/mat/shiitake-svampar

 

 

1000968-xJiYU.jpg

Ostronskivling

Ostronskivlingar, eller ostronmusslingar som de kallas när de växer vilda, är stora och köttiga hattsvampar med kort fot.

På undersidan av hatten finns rikligt med längsgående lameller och mellan dem bildas färglösa sporer. Själva hatten liknar i formen en mussla, den är öppen och kanterna bör vara böjda nedåt.

Ostronskivlingen har kraftigare svampsmak än champinjonen. Den har fast, matigt kött. Hela svampen är ätlig. Roten putsas och svampen borstas eller sköljs under rinnande vatten.

Ostronmusslingen bosätter sig helst på lövträd och finns i hela Sverige, även om den är sällsynt längst i norr.
En god matsvamp utan farliga dubbelgångare. Foten är dock lite seg och bör därför hackas i mindre bitar eller kastas. Svampen går utmärkt att torka.

 

 

 

champinjoner.jpg

Champinjoner

Champinjoner är den vanligaste svampen som säljs i affärerna som både färsk, fryst, på burk och allt du kan tänka dig.

Hur känner du igen en champinjon ute i naturen?


• Hatt vit till gulvit (en del arter har mörka fjäll).
• Hatten är aldrig slemmig.
• Skivor fria, som unga bleka, vitgrå till rosa, med åldern blir de svartbruna av sporerna.
• Foten har alltid ring (aldrig volva, slida eller strumpa).
• Svampköttet är vitt och rodnar eller gulnar vid beröring.

Kom ihåg att inte förväxla en vild champinjon med den giftiga arten pärlchampinjon eller giftchampinjon.

Doften hos de här två giftiga arterna kan vara svag på färska fruktkroppar, men den framträder mycket kraftigare om man av misstag skulle råka tillaga dem.

Gå inte enbart efter lukten! Den är en vägledning, men lär dig också övriga kännetecken för respektive art innan du plockar och äter champinjoner.

 

Sedan kan det variera hos butikerna väldigt mycket vilka svamparter dom köper in. Mycket är också säsongsbetonat, såsom gula kantareller, höstkantareller och karl-johan.

Men ostronskivling och shiitake plus ytterligare några importerade svampar finns att hitta i en välsorterad grönsaksdisk.

Sajtvärd för TONÅRINGAR och SVAMP och BÅTLIV och medarbetare på Övernaturligt.

 

VÄLKOMMEN!

Anmäl
2010-08-06 15:25 #1 av: DesK

Många bra tips här tackar Glad

Désirée

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.