07 -Fråga svampexperten

Vad är det för svamp ?

2016-09-21 22:48 #0 av: MarithaErlandsson

Hittade dessa i skogen men blev osäker om dom är ätbara ...känndes så gråvita i hatten på nått vis...är inte bra på det här? Känndes bra när vi plocka men när vi k8m så blev vi nojjiga så nu ligger dom ute på verandan på tidningag ! :)

Anmäl
2016-09-21 22:58 #1 av: Agafia

Jättefina Trattkantareller (de ska ha en grop / hål i mitten av hatten och gul fot .
Jag brukar lägga ut dom efter rensning att torka , förvaras i glasburk . Kanongott att smula ner i såser och grytor .

Anmäl
2016-09-22 00:05 #2 av: Tant Grön

Jag brukar dra isär dom och tvätta ur stjälken. Det kan finnas smuts där. En gång hittade jag en liten myra.
Att dom är gråvita kan bero på torka, eller på sporer som fallit ner på dom som växt under.
Jag brukar torka en del och frysa en del. Dom frusna är jättegoda på svampsmörgås, i svamppaj eller i crepes.

Anmäl
2016-09-22 07:31 #3 av: MarithaErlandsson

Åå tusen tack för svar och vilken tur att jag kastade dom 😀 //Maritha

Anmäl
2016-09-22 07:32 #4 av: MarithaErlandsson

Att jag inte kastade dom!!

Anmäl
2016-09-22 10:27 #5 av: Tant Grön

#3 Förskräckt
#4 Pustar

Anmäl
2016-09-23 20:26 #6 av: TjockaBerta

Jag delar dem alltid för att vara säker på att det är just trattisar. 

>>>Malum domesticum<<<

Anmäl
2016-09-30 08:24 #7 av: JazzBass

Det ser absolut ut som trattkantareller. Det enda man får vara lite försiktig med när man plockar dem, är att man inte i misstag får med nån toppig giftspindling, som ofta växer tillsammans med trattkantareller. De är dock så olika varandra att det egentligen bara är rent slarv/hastplockning som kan göra att nån sån slinker med. 

Själv delar jag sällan på trattkantareller utom de största. De är nästan aldrig angripna och är lätta att känna igen på de yttre utseendet, även om det också kan variera en del. Svampköttet är oftast fuktigt/vått och har en lite speciell konsistens. Likheterna med den ännu finare gula trumpetsvampen är mycket stora, men själv har jag alltid tyckt de ändå är så pass lika att jag alltid blandat dem och behandlat dem som en och samma svampart.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.