13 -Tillredning/Förvaring av svamp

Topplista: Favorit konserveringsmetod

2016-09-07 10:42 #0 av: tlover

Vilket tycker du är det bästa sättet att konservera/förvara svamp?

Jag har inte testat alla och det finns säkert fler så lägg gärna till egna förslag

Vad vill du ha för månadstema? te ifokus, min blogg eller min tebutik
Glöm inte att följa mig på facebook och instagram!
Hur är du som tedrickare? delta i undersökningen

Anmäl
2016-09-07 10:54 #1 av: tlover

För mig vinner då torkning överlägset Glad

Vad vill du ha för månadstema? te ifokus, min blogg eller min tebutik
Glöm inte att följa mig på facebook och instagram!
Hur är du som tedrickare? delta i undersökningen

Anmäl
2016-09-07 11:01 #2 av: Sindri

Jag tycker termen förvällt blir så fel när man talar om att frysa svamp. Att förvälla innebär att tillsätta vatten som man sedan häller bort.
Det är nåt man använder till t ex stenmurkla för att koka bort giftet.
Jag förstår om folk inte gillar fryst svamp om de först kokat bort en massa smak.
Det man skall göra är att lägga svampen i en kastrull och sätta på svag värme, så att vätskan i svampen först går ur och sedan tas upp igen av svampen. Då förlorar man (enligt mig) ingen smak.
Att tillsätta smör innan frysning är inte alls tillrådligt. Smöret härsknar efter en tid i frysen, svampen kan annars hålla länge.
Sjudning av svamp passar till t ex kantareller, citronslemskivling, frostvaxing, sotvaxing, blomkålssvamp mm. Dessa funkar inte bra att torka.

Annars är torkning bäst och är lättast att förvara.

Anmäl
2016-09-07 11:01 #3 av: iFokus

Sindri har lagt till följande förslag:

  • Sjudning av svampen så att spadet går in igen
Anmäl
2016-09-07 13:11 #4 av: tlover

#2 Fast i svampvärlden är det du nämner i #3 det som menas med förvällning. Saker betyder ju inte samma för alla livsmedel

Vad vill du ha för månadstema? te ifokus, min blogg eller min tebutik
Glöm inte att följa mig på facebook och instagram!
Hur är du som tedrickare? delta i undersökningen

Anmäl
2016-09-07 13:54 #5 av: MoaL

Jag torkar eller sjuder helst svampen i sin egen vätska, beroende på svampsort. 

Om svampen är sådan att den ska förvällas i vatten som sedan hälls bort, är såklart det den bästa metoden. Men sådan svamp plockar jag sällan. Glad

All förvälld/sjuden (vad än man vill kalla det) svamp portioneras i påsar och åker sen in i frysen. Tummen upp

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2016-09-07 14:28 #6 av: Tant Grön

Men man skall inte hälla bort spadet.  FörskräcktMan kokar tills hälften av spadet kokat in, sen fryser man svampen i sitt spad. (Kantareller och liknande svamp.) När man skall använda den så fortsätter man att koka in resten av spadet.
Min mamma brukade konservera svampen innan vi fick frys, och vad jag mins så var den godare.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.