Annons:
Etikettvanliga-svampar
Läst 52713 ggr
[marion69]
5/18/11, 3:14 PM

Vår -och försommarsvampar

Svampsäsongen har redan kommit igång! Det finns en del goda svampar att hitta redan nu. Läs på i denna artikel om vilka som går att hitta nu.

TOPPMURKLA = (Morchella conica)

Toppmurklor växer under våren, mest i månaden maj på blandade platser, men gärna kalkrik mark.

Ibland dyker de upp i rabatter med barkjord. Hattarna kan ha ganska olika utseende, allt ifrån avlånga med topp till nästan runda. Smak och doft är mild och svampen betcknas som läcker i svampböcker.

Intresset för toppmurklor har ökat sedan stenmurklor inte längre anses vara säkra matsvampar ens efter avkokning. Toppmurklor behöver normalt inte kokas innan förtäring, men man kan göra det som en extra säkerhetsåtgärd.

En ovanlig svamp som är lik toppmurklan men saknar matvärde (och ej anses giftig) heter rynkad klockmurkla (Ptychoverpa bohemica)

Hatt toppig, utdragen på höjden, brun.
Hattens utsida har ovala kamrar med längsgående åsar.
Hatt och fot ihålig. Fot vit, grynig. 

Toppmurkla växer på senvåren till försommaren i lövskog, barrskog, ängs- och hagmarker, dikeskanter och trädgårdar. Ska förvällas flera gånger.

FJÄLLIG BLÄCKSVAMP = (Coprinus comatus) Ätbarhet: God/mkt god matsvamp. Bör skördas ung.

Äggformad hatt hos unga svampar, med ökad ålder klockformad. Vit med vita till beigebruna fransade tydliga fjäll. Slät och gulbrun topp på unga exemplar. 6-12 cm hög och 3-6 cm bred. Slät och ihålig fot, 1-2 cm tjock. Tunn ring, som lätt faller bort.

Vita, täta, fria skivor på unga svampar, som med ökad ålder blir rosa övergående i svart. Till slut upplösta i en bläckliknande vätska.
Tunt kött lätt lös i konsistens. Vitt hos unga svampar, senare mörknande.

Vanlig i norra och mycket vanlig i södra Sverige. Säsong juni-okt med topp i september.

Växer i Feta gräsmattor och i lövskog. Mycket snabbväxande och kan vid lämlig väderlek genomgå hela sin ovanjordiska livscykel på ett dygn.

Förväxlingsrisk: Grå bläcksvamp (giftig), men saknar fransiga fjäll.

Använd endast svamp med vitt kött. Mörka kastas. Svamp som växt vid vägkant eller i starkt gödslade marker bör undvikas. Svampen tål ingen lagring utan måste tillredas direkt. Den bör alltid anrättas för sig. Passar bäst som smörstekt, friterad eller stuvad.

ÄNGSCHAMPINJON = (Agaricus campestris) är en matsvamp som är allmänt förekommande i hela Sverige.  Den har en mild smak och lukt och dess kött är vitt med svag rodnad. Som matsvamp används den bland annat i stuvningar och soppor och unga svampar kan också användas i sallader.

På sommaren och på hösten kan den anträffas i öppen mark, särskilt i hästhagar. Svampens fruktkroppar uppträder ofta många tillsammans och den hör till de svampar som kan ingå i så kallade häxringar (eller älvringar).

Hatten är välvd och har en vitaktig färg och blir cirka 5-10 centimeter bred. Kanten på hatten kan ibland vara lite rosatonad. Skivorna är hos unga exemplar rosaktiga, men efterhand övergår de till att bli allt mer svartbruna. Även svampens sporer är svartbruna.

Foten är vitaktig, men gulnar ofta mot basen. Dess höjd är cirka 3-6 centimeter. På foten finns som hos andra champinjoner en ring, som är tunn och skör. Strumpa saknas.

Svampkött vitt, ibland svagt rodnande.

Förekommer allmänt på gräsmattor och ängar – helst på hästbetade marker – över hela skandinavien.

VÅRMUSSERON= (Calocybe gambosa) är en skivling som plockas som matsvamp. Den är vanlig på kalkrika ängs- och betesmarker i maj till juni där den bildar häxringar

Vårmusseron har en vit till gräddvit hatt, ofta med en lätt skiftning i rosa eller grågult.

Hatten blir 5-12 centimeter bred och är först kullrig för att sedan få en mer välvd form. Kanten på hatten är länge inrullad och mjukt vågig.

Svampens skivor är urnupna, tunna och tätt sittande. Foten är förhållandevis kort och kraftig och vit till färgen. Dess mått är omkring 3-7 centimeter i höjd och 1-3 centimeter i diameter. Kännetecknande för svampen är också att dess doft och smak är mjölliknande.

Kan förväxlas med giftigare arter.

Vårmusseronen är Ölands landskapssvamp

Annons:
[marion69]
5/18/11, 3:18 PM
#1

Kan också säga att Bläcksvamp ska man inte äta i samband med alkohol, för det ger en antabus-effekt som kan vara riktigt läskig.

Denna kommentar har tagits bort.
hemul
4/26/15, 2:02 AM
#3

Det är den grå bläcksvampen. Den fjälliga innehåller inte  giftet coprin och kan ätas som vanligt. Den grå rekommenderas det numera att man låter bli helt och hållet.

TjockaBerta
6/3/15, 9:57 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 3
Förhandsgranskning av bild 2 av 3
Förhandsgranskning av bild 3 av 3
#4

Kan det här vara vårmusseron? De växte i en klunga.

>>>Malum domesticum<<<

Upp till toppen
Annons: