Våra giftiga svampar
Du kanske känner till många bra matsvampar, men det är även bra att känna till våra giftigaste svampar, som ibland kan förväxlas med god matsvamp.
Hur många giftsvampar känner du till? Och vet du hur pass giftiga dom är?
Här nedan är en lista på hur pass giftiga dom är:
o= OÄTLIG
+= GIFTIG
++= DÖDLIGT GIFTIG
++(+)= DÖDLIGT GIFTIG, efter avkokning (förvällning) endast svagt giftig
VIT FLUGSVAMP++
ORANGEBRUN GIFTSPINDELSKIVLING ++
TOPPIG GIFTSPINDELSKIVLING ++
LÖMSK FLUGSVAMP ++
STENMURKLA ++(+)
BOLMÖRTSSKIVLING +
SAMMETSFOTAD PLUGGSKIVLING ++
Bra inlägg!
Tycker dock att det kunde stå något om hur gifterna verkar, alla dör man inte av på direkten, utan man kan bli gradvis sjuk utan att förstå varför.
Vill bara tillägga att färvällning inte är samma sak som avkokning.
Förvällning är att koka(sjuda) en kort stund i ett vatten.
För att försöka koka bort gift krävs avkokning det betyder koka i flera vatten som kastas, koktid minst 10 min/omgång. Inte ens då får man bort allt gift ur t.ex stenmurklan.
Tina Nordberg medarbetare:
Fågelskådning i fokus
Svamp i fokus
Men murklan är ju känd som en delikatess. En sommar var jag på Åland och de serverade murklor till allt. Soppa, sås, stuvning osv. Varför är den inte giftig där?
>>>Malum domesticum<<<
Finland äter man nästan alla svampar, säkert kokar man ur sånt gift man känner till först, men därefter tilllkommer att man saltar in den, om inte alla sorters svamp, så iaf. väldigt många. Saltad svamp anses vara en delikatess.
#4
Ja och här dör vi av dem
>>>Malum domesticum<<<
Men det är båttre att avstå om man inte vet hur dom ska behandlas för att duga till människan.
Murklor behöver inte betyda stenmurklor.
Min devis att allt kan ätas åtminstone en gång gäller inte svamp. Där skulle man kunna äta flera gånger innan man dör, eftersom de giftigaste svamparna dödar långsamt men säkert genom att inre organ skadas.
Många år sedan nu som jag köpte svampböcker, men jag har hört att det i de nyare så är just stenmurklan borttagen från listan med ätliga svampar pga att det är riskfyllt även med urkokning i flera vatten.
Ja det stämmer bra angående stenmurklan.
I en svampbik från 1979 står den som nr1 på listan över rekommenderade svampar för nybörjaren. Visserligen står det att den som färsk är dödligt giftig, efter avkok eller omsorgsfull torkning är en läcker matsvamp. Varning den skönheten.
Forskningen går frammåt man hittar nya gifter och nya verkningar i våra kroppar.
Det är flera arter som blivit omvärderade, två exempel är Pudrad trattskivling och allmän pluggskivling. Dessa räknas inte längre som matvsanpar.
Tina Nordberg medarbetare:
Fågelskådning i fokus
Svamp i fokus
#3 Om man avkokar dom försvinner giftet men dom är fortfarande starkt cancerframkallande.
Om jag inte minns fel har en del svampar gift som lagras i kroppen. De kan verka uppenbart ätliga men på sikt så kan de vara dödligt giftiga om man äter mycket av dem. Har för mig att murklor hörde dit.
De flesta svampar koncentrerar olika metaller i fruktkropparna och kan därför innehålla höga halter av tungmetaller såsom bly, kadmium och cesium.
För nu många år sedan hittade jag ettt stort bestånd av mångkransad spindelskivling, en jättegod matsvamp, annars anses ju spindelskivling I allmänhet vara mycket giftiga, så det gäller att läsa på ordentligt.